
4 redenen om voor een waterbed te kiezen
Er zijn vier hele voorname redenen waarom je voor een waterbed zou kunnen kiezen:
1. Een waterbed is heel drukverlagend
Nog beter dan bijvoorbeeld de synthetische traagschuimen van bijvoorbeeld Tempur, M-Line, Decupre en Emma. Als je op water slaapt dan wordt de druk perfect verdeeld over je hele lichaam. Je slaapt niet op een matras maar in een waterbed. Het lichaam wordt gedragen door het water en het lijkt alsof je ontsnapt aan de zwaartekracht. Het soepele vinyl van de watermatras past zich aan elk lichaam aan zodat de wervelkolom altijd zijn natuurlijk vorm behoudt. Water is ook niet samendrukbaar. Daardoor wordt het lichaam steeds optimaal ondersteund, in welke houding je ook ligt. Die perfecte slaaphouding bezorgt de tussenwervelschijven in je ruggenwervel de kans om de hele nacht goed te herstellen.
2. Een waterbed is het meest schone en hygiënische bed dat er op de markt is
Daarom is het een goede oplossing voor mensen die allergisch zijn. Maar ook voor alle mensen die van schone bedden houden. Het transpiratievocht dat we tijdens de nacht verliezen, dringt in een klassieke matras binnen. Daar zal het verdampen en wat overblijft zijn zoutkristallen en huidschilfers. Het zijn die huidschilfers die de huisstofmijten zo graag lusten en waar ze zich tegoed aandoen. Bij een waterbed komen deze huidschilfers en zoutkristallen niet in het matras terecht maar in de hoes en uiteindelijk blijven ze liggen op het vinyloppervlak van de matras. De hoes is afneembaar en was je op 60 ° C. Maak het vinyl, de tijk en de hoes drie à vier keer per jaar schoon, dan heb je altijd een heel hygiënisch bed. Allergieën voor huisstofmijten en bacteriën maken dan geen schijn van kans. Het vinyl maak je schoon met een vinyl cleaner en behandel je daarna met vinyl care. Dit voorkomt haarscheurtjes en verlengt de levensduur van je matras. Om er nog extra zeker van te zijn dat de matras perfect schoon blijft, kan je je waterbed uitrusten met een capliner. Dit is een beschermhoes, wasbaar op 60 °C, die tussen de watermatras en de matrashoes wordt geplaatst. Dit heeft als resultaat dat alle huidschilfers en zoutkristallen door de capliner worden opgevangen.
3. Een waterbed kun je verwarmen
Het derde grote voordeel van een waterbed is het feit dat het bed steeds een aangename temperatuur heeft. In een waterbed is de temperatuur altijd heerlijk warm dankzij het verwarmingselement. Deze warmte zorgt dan weer voor een goede doorbloeding door je hele lichaam heen, waardoor je spieren goed ontspannen. De ideale watertemperatuur is 26° C voor het water in een waterbed. Je kan de temperatuur zelf instellen in het elektronisch gestuurd verwarmingselement. In de wintermaanden kan je kiezen voor een temperatuur tussen 30 en 32 °C. In de zomer zet je de temperatuur iets lager. Een 27 à 28 °C bezorgt je dan een verfrissende koelte. In een verwarmd waterbed hoef je dus geen eigen lichaamsenergie te gebruik om je bed en dekens op te warmen. Je ademhaling en je hartslag zullen lager zijn. Je lichaam geniet van een gezonde en diepe slaap. Het is ook echt nodig om een waterbed te verwarmen. Zo niet dan zou je voortdurend kou lijden in je bed. Je ligt ongeveer op 350 liter water. Als je deze massa water niet verwarmt dan geeft dit een heel koel gevoel aan je lichaam. Je spieren en je organen zullen je dit niet in dank afnemen om een hele nacht op een dergelijke hoeveelheid onverwarmd water te liggen. Ook het vinyl heeft baat bij de warme temperatuur. Indien het vinyl niet verwarmd wordt dan wordt het hard en vormen er zich plooitjes. Die plooitjes kunnen dan scheuren. En dat is iets wat we niet willen natuurlijk.
4. Water klinkt niet in
Water is niet samendrukbaar. Dat houd in … GEEN kuilvorming… Niet na 3 maanden, niet na 3 jaar en ook niet na 13 jaar… Deze unieke eigenschap betekent dat een goed afgesteld waterbed jarenlang hetzelfde ligcomfort geeft. Alle andere typen bedden en matrassen hebben hier wel last van. Inklinking of kuilvorming komt bij alle materialen die in de traditionele matrassen worden gebruikt voor. Zowel de natuurlijke materialen zoals paardenhaar (Hastens) Kokos (Cocomat) Wol/vlas (V-Spring) maar vooral bij de goedkope synthetische schuimen in matrassen van bijvoorbeeld Ikea, LeenBakker, Emma en alle andere vacuüm geperste matrassen in een doos.